ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ANAKOINΩΣΗ No 42
Αθήνα, 10.4.2008
ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνάδελφοι,
Αυτές τις κρίσιμες ημέρες της αγωνιστικής κινητοποίησης ακούστηκαν πολλά και ανεύθυνα για τη στάση και τη συνεισφορά ενός εκάστου των εμπλεκομένων. Ο ΣΕΠΤΕ αισθάνεται την ανάγκη, ως ελάχιστη υποχρέωση έναντι του επώδυνου αγώνα των συναδέλφων να πληροφορήσει υπεύθυνα και με σαφήνεια χωρίς να παρασύρεται ούτε σε υποχωρητικές σειρήνες ούτε σε λαϊκιστικά παραληρήματα. Είναι η ώρα να ειπωθούν ορισμένα πράγματα με τΆ όνομά τους. Παραθέτουμε παρακάτω ένα χρονικό των ενεργειών του Συλλόγου και της αποφασιστικής συμβολής αυτών στον αγώνα, καθώς και το πλαίσιο των θέσεών μας οι οποίες καθοδήγησαν αυτές τις πρωτοβουλίες και θα πρέπει να κατευθύνουν και την απαιτούμενη επαγρύπνησή μας στο μέλλον.
TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ

1. Ο Σύλλογός μας στις αρχές Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Μαγγίνα κ. Δημήτριο Τσάτσο, ο οποίος μας είπε ότι ο Υπουργός θα καλούσε όλους τους Συλλόγους των Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος και της Δ.Ε.Η. προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του ασφαλιστικού τους. Δυστυχώς η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ διότι παραιτήθηκε ο Υπουργός και ανέλαβε η κ. Πετραλιά όπως είναι σε όλους γνωστό.
2. Στις 17.12.2007 ο Σύλλογός μας, 1η ημέρα ανάληψης του Υπουργείου από την κ. Πετραλιά, απέστειλε έγγραφο για συνάντηση για το θέμα του Ασφαλιστικού.
3. Συνέχισε με τηλεφωνικές επικοινωνίες και πέτυχε να συναντηθεί με τον Γ.Γ.του Υπουργείου κ. Μαμμωνά και την Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού στις 27.2.2008 μετά από έντονες διαμαρτυρίες και διαβήματα μας.
Σημειώνεται ότι το Προεδρείο της Ο.Τ.Ο.Ε. (στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος του Σ.Υ.Τ.Ε.) μία εβδομάδα πριν είχε ενημερωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Από τη συνάντηση αυτή όπως ανακοινώσαμε (Ανακ. ΣΕΠΤΕ 38/27.2.2008) προέκυψε ότι η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι το Ταμείο Συντάξεων της Τραπέζης της Ελλάδος θα ενοποιηθεί με το Ι.Κ.Α. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤΕ διεφώνησαν με την υπαγωγή του Ταμείου στο Ι.Κ.Α. και επεσήμαναν την υποχρέωση της Τραπέζης για παροχή μισθού και σύνταξης στο προσωπικό της όπως ακριβώς αναφέρει το Καταστατικό της. Επίσης τόνισαν προφορικώς και γραπτώς ότι με τον Ν. 3193/2003 έγινε τροπολογία και όλα τα ταμεία της Τραπέζης είναι και θα παραμείνουν αυτοτελή. Ο ΣΕΠΤΕ δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι οι άλλοι Σύλλογοι δεν ενήργησαν εγκαίρως ώστε να συναντηθεί με το Υπουργείο. Είναι βέβαιο ότι αν είχε συμβεί αυτό σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα. Ο κάθε συνάδελφος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
4. Στις 14.3.2008, 5 ημέρες πριν τη δημοσίευση της γνώμης της Ε.Κ.Τ., το Δ.Σ. του ΣΕΠΤΕ απέστειλε έγγραφο στην Ε.Κ.Τ. για να πάρει θέση ενόψει της ψήφισης του Νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Προς επίρρωσιν της συμβολής των ενεργειών μας στην ανάληψη θέσεως από την ΕΚΤ, επισυνάπτουμε την απαντητική επιστολή της ΕΚΤ στο αίτημά μας.
5. Ταυτοχρόνως, ο ΣΕΠΤΕ ανέθεσε στους νομικούς του συμβούλους τη διερεύνηση του θέματος της ένταξης του Ταμείου Συντάξεων στο Ι.Κ.Α., οι οποίοι σε μηδενικό χρόνο συνέταξαν γνωμοδότηση την οποία κοινοποιήσαμε στις 17.3.2008 (δηλαδή δύο ημέρες πριν την δημοσίευση της γνώμης της Ε.Κ.Τ.) μαζί με διευκρινιστικό έγγραφό μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στα κόμματα και σε πολλούς βουλευτές.
6. Το περιεχόμενο της εν λόγω γνωμοδότησης συμβαδίζει πλήρως με το περιεχόμενο της γνώμης της Ε.Κ.Τ. η οποία δημοσιεύθηκε στις 19.3.2008, δηλαδή δύο ημέρες μετά. Η γνωμοδότηση αυτή κατετέθη και στο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Τ.Ο.Ε. και στην Γραμματέα Ασφαλιστικού της Ο.Τ.Ο.Ε. κ. Βάσω Βογιατζοπούλου από την Πρόεδρο του Σ.Ε.Π.Τ.Ε. η οποία είναι Γενική Σύμβουλος και εκπροσωπεί την παράταξη των Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού των Τραπεζών. Η Πρόεδρος επεσήμανε από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Τ.Ο.Ε. ότι ο ΣΕΠΤΕ αναμένει απάντηση από την Ε.Κ.Τ. η οποία θα είναι θετική και ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο και καταχειροκροτήθηκε από το σώμα.
Για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στις 24.3.2008, δηλαδή μετά τη ψήφιση του Νομοσχεδίου κατΆ άρθρο, διαβλέποντας ότι δεν υπήρχε κανένα φως στο τούνελ αφού η Κυβέρνηση ήταν ανένδοτη, και πάντοτε σε συνεννόηση με τους νομικούς του συμβούλους, απεφάσισε όπως καταγγείλει τη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου από την Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση κατά παράβαση του Καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (άρθρο 108). Η καταγγελία έγινε από τις 28.3.2008 και έχει δρομολογηθεί ήδη με τη διαδικασία του επείγοντος προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barosso (μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί καμμία καταγγελία από άλλο εμπλεκόμενο φορέα).

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ
Συνάδελφοι,
Οι σύγχρονες συνθήκες των διασυνδεδεμένων αγορών και κρατικών εξουσιών, το πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των εργαζομένων επιβάλλουν την ανασυγκρότηση και ποιοτική αναβάθμιση της συλλογικής διεκδίκησης. Ο ΣΕΠΤΕ, είναι εκ φύσεως και θέσεως ο εκφραστής του μελλοντικού προσανατολισμού του συλλογικού γίγνεσθαι, αυτές τις δυνάμεις εκφράζουμε και αυτός είναι ο λόγος και η φιλοσοφία της ύπαρξής μας. Ο ΣΕΠΤΕ δεν δίνει μάχες οπισθοφυλακών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να έχουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι αιματηροί και, πράγματι, μεγαλειώδεις αγώνες στους οποίους συμμετείχαμε, θα πρέπει να συνδυάζονται με στοχευμένες και συγκροτημένες παρεμβάσεις προς τα πραγματικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εργαζόμενοι της ΤτΕ δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση θα υποχωρούσε στο σχέδιό της επειδή ο Ιωάννης Γοζαδίνος, υπό τις ιαχές του Γεράσιμου Μπαλαούρα, κήρυξε τον ανένδοτο με τη ντουντούκα απειλώντας με παράλυση της κοινωνικής ζωής της χώρας από τον αποκλεισμό της οδού Ομήρου… Η Κυβέρνηση δεν υποχώρησε ούτε όταν η μισή χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ούτε όταν κατακλύστηκαν οι δρόμοι από τα απορρίμματα. Η μόνη ρεαλιστική πιθανότητα για να ευοδωθεί ο δίκαιος αγώνας μας ήταν και παραμένει η μεταφορά του στον ευρωπαϊκό στίβο. Κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι ο πραγματικός λόγος που υποχωρεί η Κυβέρνηση, σε συνδυασμό φυσικά με την πίεση που άσκησε η επίμονη και αποφασιστική κινητοποίησή μας, είναι ο φόβος της για την επανάληψη της ιστορίας του βασικού μετόχου. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ο ΣΕΠΤΕ προέβη στη στρατηγική επιλογή να θέσει ως προτεραιότητά του να πείσει την ΕΚΤ ότι ο αγώνας μας είναι υπόθεση ολόκληρου του Ευρωσυστήματος και πρέπει να εμπλακεί. Χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά μεθοδικά και αποτελεσματικά εργαστήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση και δείξαμε το δρόμο και σε άλλους. Αυτό πρέπει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, σε πείσμα των κοντόθωρων και των διαβολέων. ΅Ηδη η νομική μας Σύμβουλος ετοιμάζεται να παραστεί στην Επιτροπή προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις μας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί κάτι. Επειδή ως γνωστόν στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, οι γνωστοί παλαιοκομματικοί βρήκαν ευκαιρία να λασπολογήσουν τον ΣΕΠΤΕ ότι δήθεν ο Σύλλογος είχε ελλιπή φυσική παρουσία στους αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι τα ίδια αυτά πρόσωπα, σε μια επίδειξη μικροπρεπούς εμπάθειας, επιχείρησαν να αποκλείσουν τον ΣΕΠΤΕ από τον αγώνα (αρνούνταν στην Πρόεδρο του Συλλόγου το δικαίωμα να απευθύνεται στους συγκεντρωμένους, διέσπειραν επαίσχυντες φήμες περί υποχωρητικότητας του Συλλόγου κτλ). Ο ΣΕΠΤΕ λοιπόν, για να αποφευχθούν πιθανές αντιδικίες που θα διασπούσαν το μέτωπο του αγώνα και θα έδιναν στο ευρύτερο κοινό εικόνα διχόνοιας, που μόνο βλαπτική θα ήταν για τον αγώνα, προτίμησε, τιμώντας τον πολιτικό του πολιτισμό, να τηρήσει διακριτική στάση. Επικέντρωσε δε στις ουσιαστικές ενέργειες που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Η αποτελεσματικότητα καθενός θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Η διαφορά μας με τους «μεγάλους αυτούς αγωνιστές» είναι ότι εμείς αγωνιζόμαστε χωρίς σκοπιμότητες, ενώ αυτοί εξαργυρώνουν την «αγωνιστικότητά» τους λαμβάνοντας την οικονομική προαγωγή του Υποδιευθυντή και διορίζοντας τα παιδιά τους στην Τράπεζα ή στο Ταμείο Υγείας (αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με ονόματα).
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο αγώνας δεν τελειώνει στην τροποποίηση του εν λόγω νόμου, μάλλον αρχίζει εδώ. Οι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες υποδεικνύουν ότι το θέμα θα επανέρχεται συνεχώς τα προσεχή έτη. Η επαγρύπνηση του ΣΕΠΤΕ έχει ένα βασικό στόχο: οι κατακτήσεις του τωρινού κινήματος να είναι η απαρχή για την διατηρήσιμη ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και όχι η μετακύλιση του κόστους των όποιων προσαρμογών από την γενιά η οποία θα συνταξιοδοτηθεί σύντομα στις επόμενες. Επειδή όλοι ζούμε στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι η στόχευση κάποιων, με την εφαρμογή του νόμου της αδράνειας, ώστε όταν το σύστημα φτάσει στο σημείο μηδέν να προβληθεί η βάρβαρη περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νεώτερων εξ ημών ως αναγκαστική επιλογή. Ήδη το σύστημα έχει απωλέσει τον κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα και οι εισφορές των εν ενεργεία χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν τις συντάξεις των αποχωρησάντων, δεν επενδύονται. Τι πρέπει να κάνουμε γι αυτό; Το ζήτημα της ΤτΕ δεν μπορεί να ειδωθεί αποκομμένο από το ευρύτερο ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας. Να αναζητήσουμε τους πραγματικούς ενόχους για την αποδόμηση του συστήματος και να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν αυτοί το κόστος των προσαρμογών. Διότι δεν είναι μόνο (ίσως ούτε καν κύρια) οι δημογραφικές μεταβολές που προκαλούν το πρόβλημα. Είναι το Ελληνικό κράτος που επί πενήντα χρόνια καταληστεύει δια του Νόμου τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για να βουλώσει τις τρύπες του προϋπολογισμού και να καταστήσει πλουσίους τους εκλεκτούς του, την διεφθαρμένη πολιτική και οικονομική ελίτ. Είναι οι μεγάλοι και μικρότεροι εισφοροφυγάδες που μετατρέπουν σε βίλες και καταθέσεις στην αλλοδαπή τα χρήματα που τους επιτρέπεται να υποκλέπτουν. Είναι οι εργοδότες της εισαγόμενης ανασφάλιστης εργασίας (και οι πολιτικοί τους πάτρωνες) η οποία οσονούπω θα διεκδικήσει ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς να έχει όμως ενισχύσει το σύστημα με εισφορές. Είναι οι αγράμματες και ιδιοτελείς διοικήσεις των ταμείων, οι διορισμένες από το κομματικό θερμοκήπιο, τα παπαγαλάκια των αετονύχηδων. Αυτοί είναι ο στόχος μας. Για να έχει όμως το κίνημα των εργαζομένων το ηθικό ανάστημα να διεκδικήσει τα δίκαιά του, θα πρέπει να εκλείψει οριστικά και το φαινόμενο ορισμένων που έβγαιναν στη σύνταξη στα 40 ή και τα 35 τους, το οποίο επιβαρύνει το σύστημα, δίνοντας άλλοθι στους επιτήδειους.
Όποιοι έχουν τη γενναιότητα και το ανοιχτό πνεύμα να αντιληφθούν αυτές τις μεγάλες αλήθειες, ας συμπαραταχθούν μαζί μας για τις διεκδικήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Εμείς δεν θα διαγκωνιστούμε σε σπέκουλα με τις απερχόμενες ηγεσίες στις απέλπιδες προσπάθειές τους να διατηρήσουν τα οφίκια. Ο Σύλλογός μας, με τις συντονισμένες ενέργειές του, έφερε αποτέλεσμα (γνώμη της Ε.Κ.Τ.) και θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να προβεί σε τροπολογία μετά την καταγγελία που κάναμε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ας γίνει αυτό δίδαγμα, η μεγάλη παρακαταθήκη αυτού του αγώνα. Αυτές οι αρχές ας καθοδηγήσουν τους μελλοντικούς μας αγώνες.
Ως ένδειξη καλής θέλησης καλούμε σε συνεργασία όλους τους Συλλόγους και τη Διοίκηση της Τραπέζης για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Τα προβλήματα λύνονται μόνον κατόπιν κοινών προσπαθειών.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ








 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio