ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ANAKOINΩΣΗ No 08
Αθήνα,31.08.2010
Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Για να δείτε το αρθρο σε pdf μορφή κάντε κλικ εδώ

Ο Διοικητής της ΤτΕ από το μήνα Μάρτιο προσπαθεί να εξεύρει τρόπο να περικόψει το επίδομα Ισολογισμού, το οποίο αποτελεί μέρος των τακτικών μας αποδοχών και είναι κατοχυρωμένο με τη Κλαδική Σ.Σ.Ε. τους έτους 1984. (Πρακτικό Συμφωνίας).

Η εν λόγω Σ.Σ.Ε. έχει κυρωθεί με Νόμο και κανείς δεν μπορεί να την παραβιάσει (Ν.1483/84, άρθρο 25 παρ.2 ΦΕΚ 153/Α/8.10.1984).Για το ίδιο θέμα είχε γίνει παρέμβασή μας τον Μάρτιο και  δεν προχώρησε  στην περικοπή του και είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι  επανέρχεται τώρα μετά τις επισπευσμένες για ευνόητους λόγους  προαγωγές.

‘Αραγε δεν γνωρίζει ο κ. Διοικητής  ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να αφαιρέσει όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα; Επίσης είναι άξιον απορίας το γεγονός  ότι ο Γ.Γ. του Σ.Υ.Τ.Ε. μετά από ένα  «ρεσιτάλ αγωνιστικότητας» στην ομιλία του από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου της Ο.Τ.Ο.Ε. αποδέχθηκε μαζί με το προεδρείο του Σ.Υ.Τ.Ε. να επανεξετάσει η Διοίκηση το θέμα της περικοπής των τακτικών μηνιαίων αποδοχών μας μέσω του επιδόματος Ισολογισμού. Και δεν έφταναν όλα αυτά  παρουσιάζονται σήμερα καθησυχαστικοί απέναντι στο προσωπικό ενώ γνωρίζουν  ότι το μνημόνιο που ο ίδιος ο κ. Διοικητής  υπέγραψε και ψήφισε η Βουλή αναφέρει ρητώς ότι «Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται (δηλαδή η ΤτΕ αναλαμβάνει ηθική και νομική υποχρέωση απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών) να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού της, σε συνέπεια με τη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.»

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ,
ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ.

Συνάδελφοι, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. ‘Οχι για «ιδιοτελείς» λόγους που πολλοί θέλουν να μας προσάψουν  με σκοπό να μας οδηγήσουν στην αδράνεια, αλλά διότι έχουμε ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνταξιούχους στους οποίους θα στοχεύσουν αμέσως μετά τη δική μας πτώση. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στους εργαζόμενους των άλλων Τραπεζών και στον Ιδιωτικό Τομέα γενικότερα; Αξίζει να  προασπίσουμε τα δικαιώματά μας  με αντίδραση και  αγώνα και ταυτόχρονα να γίνουμε το παράδειγμα άρνησης στην αδικία αφού ο βασικός στόχος τους είναι η κατάργηση των Σ.Σ.Ε. και του συνδικαλιστικού κινήματος. Τότε, αφού δεν θα καταφέρουν να ρίξουν το δικό μας τείχος ίσως εξαναγκαστούν τελικά να βρουν τρόπο να πάρουν από τους κλέφτες τη λεία τους και να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και αυτοί που τόσα χρόνια ξεδιάντροπα φοροδιαφεύγουν.Επίσης καλούμε δημόσια τον κ. Διοικητή να ενημερώσει  όλους τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος (εν ενεργεία και συνταξιούχους) πώς είναι δυνατόν να έχει φροντίσει (όπως κάποιοι αποκαλύπτουν) για την αποδέσμευση του Ταμείου Συντάξεων μας από το Ι.Κ.Α. μέσα στον Ιούλιο και από την άλλη στις 6 (έξι) Αυγούστου να υπογράψει με τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου (σελ. 31 του μνημονίου)  ότι «Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται (δηλαδή η ΤτΕ αναλαμβάνει ηθική και νομική υποχρέωση απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών) να μην απονέμει ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της Ταμείου ώστε να εναρμονιστούν με το Ι.Κ.Α.». Είναι δυνατόν η ανωτέρω δέσμευση να μην εκφράζει την θέση του κ. Διοικητή; Το έγγραφο αυτό που αναφέρεται στο μνημόνιο απευθύνεται στον κ. Jean-Claude Junker, Πρόεδρο Eurogroup, k. Olli Rehn, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής και προς τον κ. Jean-Claude Trichet Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Κατόπιν των ανωτέρω το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στις 30.8.2010 απεφάσισε σε πρώτη φάση να αντιδράσει  αποστέλλοντας  εξώδικο στην Τράπεζα της Ελλάδος και να την κοινοποιήσει και στον Σ.Υ.Τ.Ε.  το κείμενο του οποίου παραθέτουμε πιο κάτω:

Ενώπιον κάθε Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ και ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
του επαγγελματικού σωματείου με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” (Σ.Ε.Π.Τ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ελευθ. Βενιζέλου αριθμ. 21 και εκπροσωπείται νόμιμα

Π Ρ Ο Σ

την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.“, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Ελευθ. Βενιζέλου αριθμ. 21 και εκπροσωπείται νόμιμα

Κοινοποιουμένη και προς:

το επαγγελματικό σωματείο με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” (Σ.Υ.Τ.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σίνα αριθμ. 16 και εκπροσωπείται νόμιμα

- - - - - - - - - - - -
Κατάπληξη μας προκάλεσε το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. 40/27-8-2010 ανακοίνωσης του Σ.Υ.Τ.Ε. και ιδιαίτερα το σημείο της ανακοίνωσης αυτής, στο οποίο ο Σ.Υ.Τ.Ε. “θεώρησε ικανοποιητικό, στην παρούσα φάση, το τελικό πλαίσιο καταλήξεων της χθεσινής συζήτησης με την Διοίκηση” (όπως κατά λέξη αναγράφεται και μάλιστα με υπογράμμιση). Ετσι η Διοίκηση του Σ.Υ.Τ.Ε.  θ ε ω ρ ε ί    ι κ α ν ο π ο ι η τ ι κ ή (!!!!!!!!!!!!!!!!!) την (από κοινού με τη Διοίκηση;) διευκρίνιση ότι “όσον αφορά το θέμα της μείωσης των αποδοχών μας μέσω του επιδόματος ισολογισμού, θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα των νομικών ή άλλων δεσμεύσεων στα πλαίσια της κλαδικής ΣΣΕ και του Νόμου”.
Εξ όσων γνωρίζουμε, σκοπός των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι (και) η προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων των μελών τους. Και θεωρούμε αυτονόητο, ότι η Διοίκηση οποιασδήποτε συνδικαλιστικής οργάνωσης δεν πρέπει να διαπραγματεύεται με τον εργοδότη τη με οποιονδήποτε τρόπο ή μεθόδευση “μείωση των αποδοχών” των μελών της. Αυτό η Διοίκηση του δικού μας Συλλόγου ποτέ δεν το διαπραγματεύτηκε (ούτε καν το συζήτησε) με τον εργοδότη διότι πάντοτε προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ο  Σ.Υ.Τ.Ε. δυστυχώς  δεν αντιδρά έστω και σε συζήτηση για μείωση των αποδοχών, που είναι προφανές ότι βλάπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η Διοίκηση του Συλλόγου μας ρητά διαβεβαιώνει, ότι ποτέ δεν θα δεχόταν έστω και να συζητήσει με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ή με οποιονδήποτε τρίτον) για μείωση των αποδοχών των μελών του Συλλόγου μας.
Επισημαίνουμε μάλιστα, ότι ο Σ.Υ.Τ.Ε. είναι ο μοναδικός Σύλλογος εργαζομένων, η Διοίκηση του οποίου έχει αποδεχθεί “να επανεξεταστεί το θέμα της μείωσης των αποδοχών” με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, παρόλον ότι η Διοίκηση οποιουδήποτε άλλου Συλλόγου εργαζομένων σε οποιαδήποτε Τράπεζα δεν έχει δεχθεί έστω και να συζητήσει τέτοιο θέμα με τη Διοίκηση της αντίστοιχης Τράπεζας.
Ως προς το θέμα της μείωσης των αποδοχών, μέσω του επιδόματος ισολογισμού, πρέπει να τονίσουμε, ότι και ο ίδιος ο Σ.Υ.Τ.Ε. παραδέχεται, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι το επίδομα ισολογισμού προβλέπεται με ΣΣΕ κυρωμένη με νόμο. Αρα μόνο με νόμο μπορεί να καταργηθεί ή να μειωθεί το επίδομα ισολογισμού. Προς τι λοιπόν η επανεξέταση του θέματος αυτού, αφού ούτε η Διοίκηση της Τράπεζας ούτε η Διοίκηση του Συλλόγου μπορούν να εκδώσουν νόμο (τον οποίο μόνο η Βουλή μπορεί να εκδώσει), που να καταργεί ή να μειώνει το επίδομα ισολογισμού; Εάν (μετά από την ανακοινωθείσα πιο πάνω επανεξέταση του θέματος αυτού) γίνει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία μείωσης των αποδοχών μας μεταξύ του Σ.Υ.Τ.Ε. και της Τράπεζας, ρητά τονίζουμε ότι εμείς δεν θα τη δεχθούμε (πέραν του ότι θα είναι και παράνομη).
Τέλος ρητά διαβεβαιώνουμε ότι ο Σύλλογός μας:
1. είναι αντίθετος με το περιεχόμενο του “γράμματος”, το οποίο (με την από 6/8/2010 επιστολή τους) οι κ.κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου (Υπουργός Οικονομικών) και Γεώργιος Προβόπουλος (Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος) απέστειλαν προς τους  Jean - Claude Junker, Olli Rehn και Jean - Claude Trichet και ειδικότερα και ιδιαίτερα είναι αντίθετος ως προς τα πιο κάτω σημεία της επιστολής αυτής, όπου αναγράφονται τα εξής κατά λέξη:
α) “Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού της, σε συνέπεια με τη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης” και
β) “Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να μην απονέμει ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους των συνταξιοδοτικών της ταμείων ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ”.

2. Θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια και θα προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της μείωσης των αποδοχών των μελών του Συλλόγου μας ή σε οποιαδήποτε μεθόδευση, η οποία θα θίγει κεκτημένα δικαιώματά τους.
Μετά από τα πιο πάνω
Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

την Τράπεζα της Ελλάδος
να απόσχει από την οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή των όρων της εργασιακής σύμβασης των μελών μας είτε απευθείας είτε με τη σύμπραξη με οποιονδήποτε τρίτο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κρατικό φορέα) και ιδιαίτερα τη μείωση των αποδοχών των μελών μας και

Δ Η Λ Ω Ν Ο Υ Μ Ε
ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια είτε άμεσα είτε με τη σύμπραξη της Ο.Τ.Ο.Ε. ή οποιουδήποτε άλλου συλλογικού φορέα για την ανατροπή οποιασδήποτε πράξης, παράλειψης ή ενέργειες, που με οποιονδήποτε τρόπο θα επιφέρει βλάβη σε οποιοδήποτε κεκτημένο δικαίωμα των μελών μας.
Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς, προς τους οποίους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και για να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα σε κάθε έκθεση επίδοσής του.
Αθήνα, 31 Αυγούστου 2010

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι Συλλογικές Συμβάσεις της Ο.Τ..Ο.Ε. σημάδεψαν όχι μόνο το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των Τραπεζών, αλλά και την εργατική τάξη γενικότερα  Στο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Τ.Ο.Ε. που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και ενόψει της γενικότερης πρόθεσης της Κυβέρνησης να πλήξει το θεσμό των Κλαδικών Σ.Σ.Ε. αποφασίστηκαν μία σειρά από ενέργειες για την αποτροπή αυτών των προθέσεων και η προετοιμασία του κλάδου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι απεργιακοί αγώνες των τραπεζοϋπαλλήλων, στο τέλος της δεκαετίας του 70 όσο και στην δεκαετία του ’80 υπήρξαν καθοριστικοί για τη διαμόρφωση συνδικαλιστικής συνείδησης στους εργαζόμενους. Παράλληλα το περιεχόμενο των Σ.Σ.Ε. άνοιξε ορίζοντες και σε άλλους κλάδους εργαζομένων και συνέβαλε στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και την κατοχύρωση της απασχόλησης των εργαζομένων.
Συνάδελφοι,
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο αγώνας υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας είναι υπόθεση όλων μας αλλά και κάθε ενός από εμάς χωριστά.
Ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος πρέπει να λάβει σαφέστατο μήνυμα ότι δεν μπορεί να μας εμπαίζει  κατ’αυτό τον τρόπο.
Επίσης γνωρίζει ότι  η Τράπεζα της Ελλάδος είναι Ανώνυμη Εταιρεία και η επιχειρούμενη μείωση των εξόδων της θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των κερδών της τα οποία οφείλει να αποδώσει και στους μετόχους της. Πως είναι δυνατόν λοιπόν η μείωση των τακτικών μας αποδοχών να συνεισφέρει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας; Εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουμε και ο κ. Διοικητής έχει υποχρέωση να μας ενημερώσει. ‘Αραγε οι δεκάδες σύμβουλοι που έχει προσλάβει  και αμείβονται από την Τράπεζα δεν τον ενημέρωσαν για τις συνέπειες;Σε κάθε περίπτωση  είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας γι’αυτό δεν αποδεχόμαστε καμμία μείωση των τακτικών αποδοχών μας και αυτό εάν επιχειρηθεί θα μας βρουν απέναντί τους με όλα τα αδιάσειστα ηθικά και νομικά επιχειρήματα που έχουμε.
Δυστυχώς συνάδελφοι όπως φαίνεται ο αγώνας θα είναι σκληρός, μακροχρόνιος και αποφασιστικής σημασίας γι’αυτό συσπειρωθείτε στο Σύλλογό μας, ο οποίος θα υπερασπιστεί τα αναφαίρετα εργασιακά σας δικαιώματα διότι δεν έχει να ξεπληρώσει κανένα γραμμάτιο σε καμμία Διοίκηση και κανένα κόμμα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούςΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Τ.Ε.








 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio