ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟ 45
Αθήνα, 5.4.2012
ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΥΔΕΙΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κάποιοι κατ’επάγγελμα  κυβερνητικοί συνδικαλιστές, εμφανώς θορυβημένοι από την αύξηση της επιρροής του ΣΕΠΤΕ μετά τις  τελευταίες ανακοινώσεις του , καταβάλλουν εσχάτως απέλπιδες προσπάθειες με αποτέλεσμα να αποδεικνύουν την ανεπάρκειά τους. Δεν μπορούν ακόμη να αποδεχθούν, ότι ο κομματικός και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, διότι είχε καταστροφικές συνέπειες,  τόσο στους  εργαζόμενους,   όσο και στο κοινωνικό σύνολο.  Αντί λοιπόν αυτοί οι εργοδοτικοί - παλαιοσυνδικαλιστές να κάνουν σημαία τους το επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να έρθουν να συνεργαστούν μαζί μας, (όλα τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί χώροι συζητούν  για συνεργασίες πράγμα άγνωστο για την Τράπεζα Ελλάδος) διαστρέβλωσαν την αλήθεια, αφού απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν, διότι αδυνατούν να τα κατανοήσουν. Εμείς τους καλέσαμε εδώ και καιρό να συνεργαστούμε και να πάμε ενωμένοι στη Διοίκηση, αλλά αρνήθηκαν. Για ποιο λόγο άραγε:  Το επιστημονικό δυναμικό της Τράπεζας της Ελλάδος όμως έχει γνώση, κρίση και γνωρίζει καλά Αγγλικά,  κατανοώντας πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Κ.Τ..
Αλήθεια, καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στον σ.υ.τ.ε. για να διαπραγματευθούν την μείωση των αποδοχών τους, βάσει της θεσμοθετημένης βουλγαροποίησης της αμοιβής της εργασίας (ν.4046/14.2.2012 σελ.713) ; ‘Αραγε, τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό το παραλήρημα της Ανακ. Νο. 36/4.2.2012 του σ.υ.τ.ε.; Ποια τα ανταλλάγματα; Μήπως η διαπραγμάτευση αφορά πρωτίστως την οικονομική τους προαγωγή στο βαθμό του Διευθυντή ή μήπως όπως προσφάτως πληροφορηθήκαμε, μεθοδεύουν την αποχώρησή τους από την Τράπεζα για να λάβουν το εφ’απαξ που σκοπίμως διασπείρουν αναληθώς, ότι θα μειωθεί μετά τον Ιούνιο και την επαναπρόσληψή τους στην Τράπεζα ως Διευθυντές – Σύμβουλοι. Φαίνεται ότι εδώ επαληθεύεται η λαϊκή ρήση, ΄΄ ότι όταν το καράβι μπάζει νερά πρώτα φεύγουν τα ποντίκια………………..΄΄
Πιο κάτω τίθεται υπόψη των συναδέλφων η γνωμοδότηση της νομικού μας συμβούλου κ.Παρασκευής Πολιτάκη η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της ανεξαρτησίας της Τράπεζας από το έτος 2008. Η γνωμοδότηση αφορά σχετικά πρόσφατο νομοσχέδιο που κατετέθη στη Βουλή και μας αφορούσε αλλά μετά από παρεμβάσεις μας άλλαξε . Η κ. Πολιτάκη είχε συντάξει γνωμοδότηση για το θέμα του Ταμείου Συντάξεων κατόπιν αιτήματός μας,  προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναρτήσει στο δικτυακό της χώρο την περιβόητη Γνώμη 13/19.3.2008). Αλήθεια  είναι τυχαίο, ότι το έγγραφο της Ε.Κ.Τ. που εστάλη προς το Σύλλογό μας σε απάντηση σχετικού ερωτήματός μας έχει ημερομηνία 19.3.2012.;Η πιο κάτω γνωμοδότηση είχε συνταχθεί πριν την ψήφιση σχεδίου νόμου και μας αφορούσε άμεσα.
«Η εισαγωγή στο νέο σχέδιο νόμου διατάξεων που αφορούν  στην  μισθοδοσία του Προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος άπτεται των διατάξεων των άρθρων 38, 71 και 74 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Ιδίως στο άρθρο 38 προβλέπεται ότι: “Διευθυνταί και υπάλληλοι της Τραπέζης λαμβάνουσι τον μισθόν αυτών, την σύνταξιν ή οιασδήποτε άλλας αμοιβάς υπό τους υπό του Γενικού Συμβουλίου τιθεμένους όρους. Η αμοιβή αυτών δεν δύναται να ορίζεται υπό μορφήν προμηθείας (ποσοστών) ή συμμετοχής εις τα κέρδη της Τραπέζης΄΄.
Ενόψει της ρητώς διατυπωμένης άποψής μας, ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί έναν τρόπο περιορισμού του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος και της αυτονομίας της στον καθορισμό των αμοιβών του προσωπικού της, καθίσταται σαφές ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 108 της Συνθήκης και το άρθρο 36 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών  και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διότι πέραν από την ρητώς διατυπωμένη στο νέο νομοσχέδιο υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της, το ίδιο αυτό νομοσχέδιο ενδέχεται να έχει άμεσες συνέπειες στις έννομες σχέσεις και την υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος στο μέτρο που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα της εθνικής κεντρικής τράπεζάς μας να προσλαμβάνει και να διατηρεί το προσωπικό της στο επίπεδο (από άποψη κατάρτισης και υπηρεσιακής και μισθολογικής εξέλιξης) που η ίδια η Διοίκηση της Τράπεζας επιθυμεί. Διότι η υποχρέωση να μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς μορφή επιβολής δημοσιονομικού ελέγχου που πέραν του ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις της συνθήκης της ΕΚ, επηρεάζει και την εσωτερική λειτουργική ανεξαρτησία της Εθνικής μας Τράπεζας».
‘Ηδη όπως πληροφορηθήκαμε με Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (Συν.4/19.3.2012) της Τράπεζας απεφασίσθη το πάγωμα των κλιμακίων. Περιμένετε συνάδελφοι να γίνει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας κάτω του 10% για να ξεπαγώσουν τα κλιμάκια ώστε να πάρετε αύξηση μέσω της ωρίμανσης;

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε όλους τους συναδέλφους που συμφωνούν μαζί μας να ψηφίσουν από τη Δευτέρα 9.4.2012 μέσω του blog:septeblog.wordpress.com  του Συλλόγου μας, εάν συμφωνούν με την μείωση των αποδοχών μας, την εξαφάνιση του επιδόματος Ισολογισμού και  ενδεχομένως  την καταστρατήγηση του ωραρίου κλπ. ‘Αραγε γιατί ο σ.υ.τ.ε, δεν ενημέρωσε τους υπαλλήλους;

Σημείωση: Eπειδή πολλοί Συνάδελφοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί  από τις Ανακοινώσεις μας  τους πληροφορούμε ότι οι τελευταίες  έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό ιστοχώρο του Συλλόγου μας. (www.septe.gr)

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
του Σ.Ε.Π.Τ.Ε.
Επί του πιεστηρίου:
Προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας έλαβαν το επίδομα
Ισολογισμού και εφέτος, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους της Τράπεζας Ελλάδος που δεν
το έχουν λάβει εδώ και τρία χρόνια.








 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio