ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟ 46
Αθήνα, 18.4.2012
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ «συνδικαλιστές» ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ Σ.Σ.Ε. ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την Μεγάλη Τετάρτη υπεγράφη στο χώρο της Τράπεζας Ελλάδος η πρώτη Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονται από 8,5% έως και 45% (το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους πράκτορες συναδέλφους μας).  Δυστυχώς, αυτή η κατάπτυστη σύμβαση έγινε αντικείμενο πανηγυρισμού την Μεγάλη Πέμπτη από ορισμένους «συνδικαλιστές» και «ευνοούμενους» της Διοικήσεως πέρα από κάθε έννοια ανθρώπινης λογικής. Μήπως, θεωρούν ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είμαστε «αφελείς»;
Δυστυχώς, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μαζί με τη Διοίκηση αγνόησαν πλήρως το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αδιαφορώντας για τις κυρώσεις) και μας επέβαλαν μειώσεις  για να παρουσιάσουν στους μετόχους στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί  στις 24.4.2012 μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ωράριο εργασίας κατά 12 ώρες μηνιαίως. Δηλαδή και «κερατάδες» και «δαρμένοι» που λέει κι λαός μας. Τέτοια σύμβαση δεν τόλμησαν να υπογράψουν ούτε επί χούντας. Η Διοίκηση βέβαια από τη μεριά της δικαιούται να πανηγυρίζει αφού κατάφερε το ακατόρθωτο. Η ηγεσία του Σ.Υ.Τ.Ε., γιατί πανηγυρίζει; Μήπως γιατί οι μειώσεις για αποδοχές πάνω από 5001 ευρώ είναι μόνο 7%, (συμπεριλαμβανομένου και των αποδοχών της Διοίκησης).
Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στις Τράπεζες μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και ταυτοχρόνως αυξάνεται το ωράριο χωρίς κανένα όφελος για τους εργαζόμενους. Περιορίζονται οι υπερωρίες  όλων των εργαζομένων κατά 15% και περικόπτονται εντελώς στους προϊσταμένους Τμημάτων και στους πράκτορες  οι πάγιες ώρες κατά 50%.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στις Τράπεζες πετσοκόβεται το επίδομα Ισολογισμού κατά 60% που είναι κλαδικό επίδομα μέσα από επιχειρησιακή σύμβαση με αποτέλεσμα να παίρνουν στο λαιμό τους 50.000 τραπεζοϋπαλλήλους και 60.000 και πλέον συνταξιούχους, όπως αναφέρει το υπ’αριθμ. 13147/12.4.2012 έγγραφο της Ο.Τ.Ο.Ε. που απευθύνεται στο Σ.Υ.Τ.Ε.. και δημοσίευσε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στις 17.4.2012.  Βέβαια, η πρόθεση και της Διοίκησης αλλά και του Σ.Υ.Τ.Ε.  όπως διεφάνη από το έτος 2010, ήταν να το εξαφανίσουν αλλά έκαναν πίσω κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις  μας, (μέσω των Ανακοινώσεων μας κ.λ.π. ). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογός μας το έτος 2010, όταν πρωτοεπιχειρήθηκε η εξαφάνιση του επιδόματος Ισολογισμού είχε στείλει εξώδικο στην Τράπεζα και στον Σ.Υ.Τ.Ε.. ενημερώνοντας τη Διοίκηση ότι το επίδομα είναι κλαδικό και δεν μπορεί να περικοπεί. ’Αλλωστε το επίδομα Ισολογισμού προβλέπεται με Σ.Σ.Ε. της Ο.Τ.Ο.Ε.  κυρωμένη με νόμο η οποία ισχύει. Το αν θα καταγγελθεί στο μέλλον κανείς δεν το γνωρίζει και είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι έτρεξαν να το πετσοκόψουν σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση.Για πρώτη φορά θα γίνουν μειώσεις χωρίς ταυτόχρονη μείωση των κρατήσεων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις καθαρές τους αποδοχές με αντάλλαγμα, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν να μην μειωθεί η σύνταξη και το εφάπαξ των υπαλλήλων. Αλήθεια, ποιους βολεύει σήμερα αυτή η ρύθμιση; Μήπως τους δύο επικεφαλείς  και ενδεχομένως και κάποιους υψηλόβαθμους που θα αποχωρήσουν από την Τράπεζα σύντομα;
‘Όμως, σίγουρα δεν βολεύει την πλειοψηφία των συναδέλφων και κυρίως τους νέους που θα πάρουν σύνταξη και εφάπαξ μετά από πολλά χρόνια. Η πλειοψηφία των συναδέλφων θα υποστεί ανυπολόγιστη ζημία διότι θα έχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση χωρίς κανένα όφελος.

Βέβαια, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα τις υποστούν οι πράκτορες – συνάδελφοί μας τους οποίους στοχοποίησαν για άγνωστους λόγους και με άγνωστα ανταλλάγματα . Οι μειώσεις είναι τεράστιες διότι κυμαίνονται χωρίς καμμία υπερβολή από 30% έως και 45% των τακτικών μηνιαίων τους αποδοχών. Οι πάγιες ώρες υπερωριακής απασχόλησης που ελάμβαναν, αποτελεί μέρος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών τους (σύμφωνα με την Νομοθεσία) και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τις πετσοκόψει (η περικοπή είναι  στο 50%). Η αδικία αυτή είναι κατάφωρη διότι οι πράκτορες λαμβάνουν ήδη μειωμένο επίδομα ευθύνης και οι προαγωγές τους από τον βαθμό του Εντεταλμένου Τμηματάρχη έχουν σχεδόν καταργηθεί  και καλούμε σήμερα δημόσια τη Διοίκηση που η σύμβαση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας να το διαγράψει.  Αντ’αυτού, μπορεί να  περικόψει τους μισθούς των Διευθυντών, και των Συμβούλων τουλάχιστον κατά 15% όπως ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει κάνει για τα στελέχη της. (Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές, Συμβούλους κλπ.).

‘Αλλωστε, εάν οι συνάδελφοι – πράκτορες προσφύγουν στην δικαιοσύνη, σίγουρα θα δικαιωθούν και τότε το κόστος για την Τράπεζα θα είναι ανυπολόγιστο διότι θα αναγκαστεί να πληρώσει και τόκους υπερημερίας.
Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας προτού συνηγορήσουν σ’αυτές τις άδικες μειώσεις.
Πάντως αποκαλύπτεται, ότι η κατάπτυστη Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. που υπέγραψαν οι κυβερνητικοί – εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος, απειλεί όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες ανεξάρτητα από την κερδοφορία τους ή όχι. Οι εργοδότες πλέον δεν διστάζουν να παραβιάζουν το Σύνταγμα, τους Νόμους και τις Αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας αφού θα πάρουν το παράδειγμα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τον δρόμο γι’αυτούς άνοιξε ο κυβερνητικός-εργοδοτικός Σ.Υ.Τ.Ε..

Επιπλέον οι συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουν ότι η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας δεν έχει ημερομηνία λήξης, όσο έχει την εξουσία στα χέρια του ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Η επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. που υπέγραψαν έχει τριετή ισχύ όπως πανηγυρίζουν αλλά  πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 1876/1990 η σύμβαση αυτή μπορεί να καταγγελθεί ανά πάσα στιγμή από τον εργοδότη. Η θητεία του κ. Προβόπουλου λήγει το 2014. Τι θα κάνει άραγε ο επόμενος Διοικητής; Σήμερα σίγουρα κανείς δεν γνωρίζει. Εμείς όμως  μπορούμε να προβλέψουμε . Αφού μας πήγαν στο μνημόνιο παράνομα και ερήμην μας ο νυν Διοικητής ή ο επόμενος μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει μειώσεις με στόχο τη βουλγαροποίηση του μισθού μας.(Ν.4046/14.2012 σελ. 713).

Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας,  όπως υποσχέθηκε και στην κοπή πίττας , αρχές του έτους, θα αντιδράσει δυναμικά με όλες του τις δυνάμεις. Σας διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε όλα τα νομικά επιχειρήματα για να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και να δικαιωθούμε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον Αρμαγεδδώνα. Σας υποσχόμεθα ότι θα αγωνιστούμε για να πάρουμε πίσω όλα τα χρήματα που θα μας κλέψουν (περικόψουν)  μαζί με τους  τόκους υπερημερίας. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τη μείωση των αποδοχών μας.

Συνάδελφοι προκειμένου να αντισταθούμε θέλουμε στην παρούσα φάση την υποστήριξή σας  διότι ο κατήφορος που έχουν πάρει όλοι οι κυβερνητικοί – εργοδοτικοί συνδικαλιστές δεν θα έχει σταματημό. ‘Οσοι θέλετε να αγωνιστείτε μαζί μας, σας καλούμε να εγγραφείτε τώρα που είναι νωρίς στο Σύλλογό μας προκειμένου να σας βοηθήσουμε στη διεκδίκηση των κλεμμένων αποδοχών μας.

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
του Σ.Ε.Π.Τ.Ε.

Υ.Γ.Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι η ΟΤΟΕ στις 12.4.2012 (δηλαδή μόλις ενημερώθηκε για την κατάπτυστη σύμβαση που
υπέγραψαν) συγκάλεσε Γενικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19.4.2012 με θέμα
«Συζήτηση για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση της Τράπεζας Ελλάδος – Λήψη Απόφασης».
Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την  στάση μας
αλλά και για τη στάση των άλλων συνδικαλιστών των άλλων Τραπεζών στο Γενικό Συμβούλιο της Ο.Τ.Ο.Ε..








 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio