ANAKOINΩΣΗ No 54
Αθήνα, 26.02.2013
H ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ 25.2.2013.
Εμείς, οι επιστήμονες της Τ.Ε. κρίνουμε, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας μπορεί να έχει ανταποκριθεί στο έργο της, χάρις και στις δικές μας προσπάθειες, αλλά καθόλου δεν άδραξε την ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές σε μια νέα κατεύθυνση, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι καιροί και απαιτεί το προσωπικό, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. Ο τελευταίος χρόνος πήγε ουσιαστικά χαμένος διότι δόθηκε έμφαση στη μείωση του κόστους. (κυρίως μισθολογικού και λειτουργικού).
Ο Σύλλογος μας, έχει επίγνωση ότι η σημερινή Διοίκηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί στα αιτήματα: - για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, -για συγκράτηση των αποδοχών του προσωπικού, -για επαγγελματική αναβάθμιση του επιστημονικού προσωπικού με αξιοκρατία.
Εμεις πιστεύουμε, ότι οι στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο με την ασφάλεια και τη σταθερότητα που θα εμπνέει, θα δώσει νέα ορμή στην Τράπεζα Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα προχωρήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια του Ευρωσυστήματος και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, για μια πραγματική Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, στα πλαίσια της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. αξίες που άλλωστε δίδαξε η «γηραιά ήπειρος» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πέραν της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των αποδοχών του προσωπικού, ο Σύλλογός μας απαιτεί από τη Διοίκηση και την άμεση πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, στηριζόμενη στις Γνώμες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις εκθέσεις Σύγκλισής της που αναφέρουν ρητώς ότι τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τη δυνατότητα μιας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας να προσλαμβάνει και να απασχολεί το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εκπληρώνει ανεξάρτητα τα καθήκοντα πο της ανατίθενται από τη Συνθήκη και το Καταστατικό της ΕΚΤ.
Η πρόσληψη προσωπικού είναι άκρως απαραίτητη, λόγω της πρόσφατης αποχώρησης μεγάλου αριθμού στελεχών.
‘Οσον αφορά το θέμα της τροπολογίας που τόσο πολύ αναφέρθηκε και τονίστηκε από τον Σ.Υ.Τ.Ε. και ορισμένες παρατάξεις του και έγινε η αιτία να αποχωρήσουν 250 συνάδελφοι ενημερώνουμε τον εκπρόσωπο του δημοσίου ότι δεν αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα και με την Γνώμη των Νομικών μας Συμβούλων. Εκτός αυτού ο εκπρόσωπος του Δημοσίου πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη, μέλος του Ευρωσυστήματος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η λειτουργία της διέπεται από κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και όχι να παραβιάζονται στο όνομα της οποιασδήποτε εθνικής εκτάκτου ανάγκης.Ο οποιοσδήποτε Νόμος, Υπουργική απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση αναφέρει – αν αναφέρει την Τράπεζα Ελλάδος - για την μείωση των απολαβών της Διοίκησης συμπαρασύροντας και τις απολαβές των εργαζομένων προς τα κάτω, αυτό εκλαμβάνεται ως ένας τρόπος περιορισμού του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος και της αυτονομίας της.
Καθίσταται σαφές, ότι από οπουδήποτε και εάν αυτό προέρχεται, είναι σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 108 της Συνθήκης και το άρθρο 36 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και το άρθρο 5Α2 του Καταστατικού της ΤτΕ. Άλλωστε, υπάρχει εκπεφρασμένη Γνώμη της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Θεσμικού Δικαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παρέμβαση του κράτους στους μισθούς των υπαλλήλων της ή στην υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού, θα έχει άμεσες συνέπειες στις έννομες σχέσεις, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζάς μας να εκτελεί αναπόσπαστα το έργο που της έχει ανατεθεί με την μέγιστη αποδοτικότητα. Πέραν τούτου η Ε.Κ.Τ μετά από γραπτό ερώτημά μας, μας έχει ενημερώσει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί πληθώρα Γνωμών της, όπου αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται στις εθνικές κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψεως αποφάσεων των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψεως αποφάσεων των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών τροποποιώντας εθνικά νομοθετικά μέτρα που έχουν σχέση με τις αμοιβές τους.
Καλούμε σήμερα τη Διοίκηση να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ο εκσυγχρονισμός της οφείλει να γίνει κυρίως μέσα από την διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της ώστε να μπορέσει να βελτιστοποιήσει τα οφέλη από την αξιοποίησή του. Ελπίζουμε, ότι οι προαγωγές που θα διενεργηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν με διαφάνεια, αξιοκρατία και ίση μεταχείριση.
Οι εργαζόμενοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τη σημερινή Διοίκηση που επιβάλλεται να πάρει θέση στα παρακάτω βασικά θέματα που τους απασχολούν:
1)Στην τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη δεν μας επετράπη καμία παρέμβαση, αντίθετα με ότι προβλέπει ο Νόμος 1876/90 και κατά παράβαση των Αποφάσεων του Αρείου Πάγου 1040/2009 και Εφετείου 825/2007.
2)Με την Επιχειρησιακή Σύμβαση εθίγησαν μονομερώς οι κλαδικές Σ.Σ.Ε. Ο.Τ.Ο.Ε.-Τραπεζών (που έχουν ισχύ Νόμου), δηλαδή συντελέστηκε παράβαση της κλαδικής σύμβασης (τουλάχιστον στο θέμα του ωραρίου και του επιδόματος ισολογισμού). Αν η Διοίκηση μας είχε καλέσει να συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις, θα είχαμε επισημάνει από την αρχή τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια ενέργεια. Εμείς το μόνο που διεκδικούμε είναι να προστατέψουμε την τραπεζική μας εταιρεία που σεβόμαστε και δεν θέλουμε να πληρώνει λάθη ορισμένων παλαιοσυνδικαλιστών και πρώην εργατοπατέρων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχιστούν τα ίδια λάθη με τους νέους που σήμερα αναλαμβάνουν τα ηνία του ΣΥΤΕ.
3)Είναι καιρός για τη Διοίκηση να καταλάβει ότι πρέπει να λάβει μέτρα για την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της Τράπεζας της Ελλάδος (δίκαιες και αμερόληπτες προαγωγές, τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης με συγκεκριμένα κριτήρια, δίκαιη ανακατανομή του προσωπικού με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα) διότι η μέχρι τώρα πολιτική στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει τον παραγκωνισμό και παροπλισμό ανθρωπίνου δυναμικού υψηλής ποιότητας και δυναμισμού.
Επομένως, η ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων και η πλήρης εφαρμογή των Νόμων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια Τράπεζα πιο ανθρώπινη, για μια Τράπεζα πρότυπο όλων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών.