ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ANAKOINΩΣΗ No 54
Αθήνα, 26.02.2013

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ 25.2.2013.

H σημερινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζάς μας βρίσκει τη χώρα μας στην κρισιμότερη καμπή της νεώτερης ιστορίας της. Η συνεχιζόμενη κρίση έχει παραλύσει την οικονομία, η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνει και η ύφεση βαθαίνει όλο και περισσότερο.Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στηρίζουν τις ελπίδες τους και αναζητούν διέξοδο κυρίως στο Τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Ελλάδος, που συμβάλλει αποφασιστικά να ξεπεραστεί η κρίση. Βεβαίως, όσον αφορά στην κρίση είναι άγνωστο τόσο το μέγεθος των συνεπειών της, όσο και ο χρονικός ορίζοντας διάρκειάς της, με αποτέλεσμα να θέτει σε δοκιμασία τα αντανακλαστικά και τις αντοχές όλων μας.Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του καταστροφικού οικονομικού ντόμινο προέκυψαν από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πρακτικών και πολιτικών που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια και είχαν δυστυχώς σε όλους μας τις γνωστές συνέπειες.Απαιτείται επανακαθορισμός των προϋποθέσεων, των όρων και των ορίων λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως και αυστηροί κανόνες ελέγχου και εποπτείας. Βέβαια αυτός ο ρόλος ανήκει στην Τράπεζα Ελλάδος που συνέβαλε μέχρι σήμερα αποφασιστικά στην επίτευξη υψηλού βαθμού εποπτείας και σταθερότητας των τιμών και συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος και κυρίως στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης. Η μέχρι τώρα προσαρμογή της σε όλα τα παραπάνω είναι αξιόλογη. Αυτό οφείλεται στις επίπονες προσπάθειες του επιστημονικού προσωπικού και των στελεχών της.

Εμείς, οι επιστήμονες της Τ.Ε. κρίνουμε, ότι η Διοίκηση της Τράπεζας μπορεί να έχει ανταποκριθεί στο έργο της, χάρις και στις δικές μας προσπάθειες, αλλά καθόλου δεν άδραξε την ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές σε μια νέα κατεύθυνση, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι καιροί και απαιτεί το προσωπικό, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία. Ο τελευταίος χρόνος πήγε ουσιαστικά χαμένος διότι δόθηκε έμφαση στη μείωση του κόστους. (κυρίως μισθολογικού και λειτουργικού).

Ο Σύλλογος μας, έχει επίγνωση ότι η σημερινή Διοίκηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί στα αιτήματα: - για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, -για συγκράτηση των αποδοχών του προσωπικού, -για επαγγελματική αναβάθμιση του επιστημονικού προσωπικού με αξιοκρατία.

Εμεις πιστεύουμε, ότι οι στοιχειώδεις αυτές προϋποθέσεις θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο με την ασφάλεια και τη σταθερότητα που θα εμπνέει, θα δώσει νέα ορμή στην Τράπεζα Ελλάδος. Με αυτό τον τρόπο μόνο θα προχωρήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πλαίσια του Ευρωσυστήματος και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, για μια πραγματική Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, στα πλαίσια της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. αξίες που άλλωστε δίδαξε η «γηραιά ήπειρος» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πέραν της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των αποδοχών του προσωπικού, ο Σύλλογός μας απαιτεί από τη Διοίκηση και την άμεση πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, στηριζόμενη στις Γνώμες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις εκθέσεις Σύγκλισής της που αναφέρουν ρητώς ότι τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να περιορίζουν τη δυνατότητα μιας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας να προσλαμβάνει και να απασχολεί το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εκπληρώνει ανεξάρτητα τα καθήκοντα πο της ανατίθενται από τη Συνθήκη και το Καταστατικό της ΕΚΤ.

Η πρόσληψη προσωπικού είναι άκρως απαραίτητη, λόγω της πρόσφατης αποχώρησης μεγάλου αριθμού στελεχών.

‘Οσον αφορά το θέμα της τροπολογίας που τόσο πολύ αναφέρθηκε και τονίστηκε από τον Σ.Υ.Τ.Ε. και ορισμένες παρατάξεις του και έγινε η αιτία να αποχωρήσουν 250 συνάδελφοι ενημερώνουμε τον εκπρόσωπο του δημοσίου ότι δεν αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα και με την Γνώμη των Νομικών μας Συμβούλων. Εκτός αυτού ο εκπρόσωπος του Δημοσίου πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη, μέλος του Ευρωσυστήματος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η λειτουργία της διέπεται από κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και όχι να παραβιάζονται στο όνομα της οποιασδήποτε εθνικής εκτάκτου ανάγκης.Ο οποιοσδήποτε Νόμος, Υπουργική απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση αναφέρει – αν αναφέρει την Τράπεζα Ελλάδος - για την μείωση των απολαβών της Διοίκησης συμπαρασύροντας και τις απολαβές των εργαζομένων προς τα κάτω, αυτό εκλαμβάνεται ως ένας τρόπος περιορισμού του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος και της αυτονομίας της.

Καθίσταται σαφές, ότι από οπουδήποτε και εάν αυτό προέρχεται, είναι σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 108 της Συνθήκης και το άρθρο 36 του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και το άρθρο 5Α2 του Καταστατικού της ΤτΕ. Άλλωστε, υπάρχει εκπεφρασμένη Γνώμη της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Θεσμικού Δικαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παρέμβαση του κράτους στους μισθούς των υπαλλήλων της ή στην υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού, θα έχει άμεσες συνέπειες στις έννομες σχέσεις, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζάς μας να εκτελεί αναπόσπαστα το έργο που της έχει ανατεθεί με την μέγιστη αποδοτικότητα. Πέραν τούτου η Ε.Κ.Τ μετά από γραπτό ερώτημά μας, μας έχει ενημερώσει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι ήδη έχουν δημοσιευθεί πληθώρα Γνωμών της, όπου αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται στις εθνικές κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψεως αποφάσεων των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψεως αποφάσεων των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών τροποποιώντας εθνικά νομοθετικά μέτρα που έχουν σχέση με τις αμοιβές τους.

Καλούμε σήμερα τη Διοίκηση να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ο εκσυγχρονισμός της οφείλει να γίνει κυρίως μέσα από την διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της ώστε να μπορέσει να βελτιστοποιήσει τα οφέλη από την αξιοποίησή του. Ελπίζουμε, ότι οι προαγωγές που θα διενεργηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν με διαφάνεια, αξιοκρατία και ίση μεταχείριση.

Οι εργαζόμενοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τη σημερινή Διοίκηση που επιβάλλεται να πάρει θέση στα παρακάτω βασικά θέματα που τους απασχολούν:

1)Στην τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη δεν μας επετράπη καμία παρέμβαση, αντίθετα με ότι προβλέπει ο Νόμος 1876/90 και κατά παράβαση των Αποφάσεων του Αρείου Πάγου 1040/2009 και Εφετείου 825/2007.
2)Με την Επιχειρησιακή Σύμβαση εθίγησαν μονομερώς οι κλαδικές Σ.Σ.Ε. Ο.Τ.Ο.Ε.-Τραπεζών (που έχουν ισχύ Νόμου), δηλαδή συντελέστηκε παράβαση της κλαδικής σύμβασης (τουλάχιστον στο θέμα του ωραρίου και του επιδόματος ισολογισμού). Αν η Διοίκηση μας είχε καλέσει να συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις, θα είχαμε επισημάνει από την αρχή τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια ενέργεια. Εμείς το μόνο που διεκδικούμε είναι να προστατέψουμε την τραπεζική μας εταιρεία που σεβόμαστε και δεν θέλουμε να πληρώνει λάθη ορισμένων παλαιοσυνδικαλιστών και πρώην εργατοπατέρων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχιστούν τα ίδια λάθη με τους νέους που σήμερα αναλαμβάνουν τα ηνία του ΣΥΤΕ.
3)Είναι καιρός για τη Διοίκηση να καταλάβει ότι πρέπει να λάβει μέτρα για την σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της Τράπεζας της Ελλάδος (δίκαιες και αμερόληπτες προαγωγές, τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης με συγκεκριμένα κριτήρια, δίκαιη ανακατανομή του προσωπικού με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα) διότι η μέχρι τώρα πολιτική στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει τον παραγκωνισμό και παροπλισμό ανθρωπίνου δυναμικού υψηλής ποιότητας και δυναμισμού.
Επομένως, η ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων και η πλήρης εφαρμογή των Νόμων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια Τράπεζα πιο ανθρώπινη, για μια Τράπεζα πρότυπο όλων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Τ.Ε.
ΥΓ. Θα ακουλουθήσει Ανακοίνωση με τα αληθή γεγονότα και όχι όπως διαστρεβλώθηκαν από τους τέως παλαιοοσυνδικαλιστές (και νυν συνταξιούχους) του λεγόμενου συτε μέσω της Ανακοίνωσης Νο 5 του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΣΤΗΜΕΝΟ. Η ΤΥΧΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΔΙΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ (ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΑ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΟΛΑ.







 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio