ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014
ΣΤΙΣ 1.12.2014″
Ο Σύλλογός μας συνάντησε την Διευθύντρια της Δ.Α.Δ.Ο κ. Α. Παξινού, την Δευτέρα 1.12.2014. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικηγόρου της Τράπεζας και δύο Υποδιευθυντών της Δ.Α.Δ.Ο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ετέθησαν από τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν στους στόχους και τη λειτουργία του ΣΕΠΤΕ. Αρχικά, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤΕ συνεχάρησαν την κ. Διευθύντρια για την τοποθέτησή της στην Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και της ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.
ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ
Αρχικά, τονίστηκε ότι με τον ΣΥΤΕ να βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο (μέχρι τέλος Φλεβάρη θα έχει εκλεγεί νέο ΔΣ) η εύνοια που έδειξε ο κ. Διοικητής στο πρόεδρο του Σ.Υ.Τ.Ε να τον συναντά κατΆ ιδίαν και να συμφωνούνται θέματα των οποίων η επίλυση χρονίζει, συνιστά διακριτική μεταχείριση και ο κοινός νους θα σκεφτόταν ότι γίνεται μόνο και μόνο για να ευνοηθεί ρουσφετολογικά η προώθηση της παράταξης (ΠΑΣΚΕ) που εκπροσωπεί. Σε μια περίοδο, που η χώρα μαστίζεται από την κρίση και παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που γίνονται, δυστυχώς, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με συνέπεια να χρειάζονται νέες χρηματοδοτήσεις και νέα προγράμματα μεταρρύθμισης, φαύλος κύκλος δηλαδή, η διαφάνεια, ο σεβασμός των θεσμών και η εφαρμογή των νόμων και των διαδικασιών είναι «εκ των ων ουκ άνευ».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ – ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Οι απόψεις του ΣΕΠΤΕ περί απουσίας των διαφανών και καλά σχεδιασμένων διαδικασιών, η εφαρμογή των οποίων θα εξασφάλιζε τη δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία της ΤτΕ, που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στον κ. Διοικητή, μεταφέρθηκαν και στη Διευθύντρια της Δ.Α.Δ.Ο. ως η καθΆ ύλη αρμόδια, που θα βάλει τα θεμέλια της «αλλαγής νοοτροπίας» που επικρατεί εντός του Ιδρύματος, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει τον καταλύτη που θα συμβάλλει ουσιαστικά στο ξεπέρασμα της κρίσης, που πρωτίστως είναι ηθική και διαπερνά την κοινωνία μας απΆ άκρη σε άκρη.
ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤΕ επεσήμαναν, ότι σύμφωνα με τον Νόμο και την απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέστη αμετάκλητη, ο ΣΕΠΤΕ οφείλει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, όπως έγινε με την Επιχειρησιακή Σύμβαση του έτους 2009, ενώ ήταν η πρώτη που κατατέθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, μετά τις ενέργειες του ΣΕΠΤΕ και έχει ισχύ Νόμου. Θυμίζουμε, ότι τότε και μετά από τη πρόταση του ΣΕΠΤΕ πετύχαμε την αύξηση του επιδόματος επιστημονικής απόδοσης που ήταν καθηλωμένο επί 30 χρόνια στο 25% και με την επιχειρησιακή σύμβαση του έτους 2009 ανήλθε από 1.7.2010 στο 23% για τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι., στο 32% για τους πτυχιούχους Ανωτάτης Σχολής, στο 42% και στο 47% στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.. Ο τότε Διευθυντής Προσωπικού τήρησε την νομιμότητα, σε αντίθεση με τον Διευθυντή κ. Μ. Μιχαλόπουλο. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΤΕ είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στη νομιμοποίηση της παραβίασης του ωραρίου κατά παράβαση των Σ.Σ.Ε. της Ο.Τ.Ο.Ε., που θα δημιουργούσαν, όπως και έγινε, το προηγούμενο για την πλήρη κατάργησή τους και μάλιστα με τη συναίνεση των ίδιων των εργαζομένων, σύμφωνα με όσα απαιτήθηκαν και στη πορεία εφαρμόστηκαν στα πλαίσια των «μνημονίων».
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.
Οι εκπρόσωποί μας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παράλειψη του εκπροσώπου του ΣΕΠΤΕ από την Επιτροπή για κοινωνικοασφαλιστικά θέματα. Η σύσταση της Επιτροπής είναι παράνομη διότι παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Νόμο και τις Αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας (Αποφάσεις Εφετείου 825/2007 και Αρείοιυ Πάγου 1040/2009). ΅Αλλωστε υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Γνώμη (CON 2011/36) που αναφέρει ρητώς για δύο εκπροσώπους ασφαλισμένων και όχι για δύο εκπροσώπους των εργαζομένων που θα υποδεικνύονται από τον Σ.Υ.Τ.Ε. Η κ. Διευθύντρια δήλωσε ότι αυτή η Επιτροπή είναι μία υποομάδα του Συμβουλίου Ασφάλισης, αρμόδια για την μελέτη διαφόρων θεμάτων, συμβουλευτικά προς το Συμβούλιο Ασφάλισης (εκεί συμμετέχει και ο κ. Διοικητής ή ο αρμόδιος Υποδιοικητής), και γιΆαυτό δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Η μη συμμετοχή μας είναι η καταφανέστερη παράβαση της απόφασης του Δικαστηρίου που έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η θέση του νομικού συμβούλου της Τράπεζας δυστυχώς, ήταν ανεπαρκής. Μήπως στόχος είναι να αποφασίσουν κάτι νέο, το οποίο θα ανακοινωθεί παραμονές των εκλογών του Σ.Υ.Τ.Ε. και θα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα αποθεματικά των ταμείων και τις εισφορές μας, προκειμένου να εκλεγούν οι ίδιοι πρόεδροι στο Σ.Υ.Τ.Ε. και στο Σύλλογο Συνταξιούχων; Φτάνει πια, «μπουχτήσαμε από αδιαφανείς συναλλαγές».
Δ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ)
Οι εκπρόσωποι μας επεσήμαναν το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά όλα έγιναν εν κρυπτώ προκειμένου να μην λάβουμε γνώση και να αντιδράσουμε. Δηλώνουμε ρητά ότι η θέση του ΔΣ του ΣΕΠΤΕ είναι και θα παραμείνει αρνητική, όσο η ενημέρωση που έχουμε είναι ελλιπής και όσο δεν παρέχονται στο Σύλλογο στοιχεία που έχουν ζητηθεί και που θα αποδείκνυαν την βιωσιμότητα του εγχειρήματος (π.χ. Εισροές-εκροές του αντιστοίχου Λογαριασμού) και πολλά μέλη μας υπέβαλαν αρνητική δήλωση. Υπογραμμίζεται, ότι παραβιάστηκε ο Νόμος 3863/2010 άρθρο 64, όπου ορίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει την κοινωνική ασφάλιση του προσωπικού της, ως προς τους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η ίδρυση του κεφαλαίου Αλληλοβοηθητικού Χαρακτήρα (Πρόγραμμα μετεργασιακών παροχών) καμιά σχέση δεν έχει με τη κοινωνική ασφάλιση. Η συμμετοχή μας στο «πρόγραμμα» ισοδυναμεί με αποποίηση του δικαιώματός μας για κοινωνική ασφάλιση κατά τον κλάδο της επικουρικής σύνταξης. Το δικαίωμά μας αυτό δεν είναι δεκτικό παραιτήσεως, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Τράπεζας προς το προσωπικό της, από τη στιγμή που ανέλαβε τα Ταμεία. Το θέμα της ανάληψης του προγράμματος από Ασφαλιστική Εταιρεία απορρίπτεται.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του κ. Διοικητή στις Διευθύνσεις Εποπτείας, από τη μεριά του δηλώθηκε η πλήρης συμπαράσταση για όσα θέματα ετέθησαν από τη πλευρά του προσωπικού. Είναι πολύ πρόσφατη η αναδιοργάνωση που αποφασίστηκε με την διάσπαση της ΔΕΠΣ σε 2 κομμάτια (ΔΕΠΣ και ΔΕΕΕ). Έγινε 6 μήνες πριν και μόλις τώρα έχουν αρχίσει και διαφαίνονται οι όποιες επιπτώσεις. Στη ΔΕΠΣ παρέμειναν οι αρμοδιότητες της μακροπροληπτικής εποπτείας με όλες τις υπηρεσιακές μονάδες που τη στήριζαν και τη στηρίζουν, που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο, στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας (κατά Βασιλεία ή μη), στο σχεδιασμό των αναφορών από τα εποπτευόμενα Ιδρύματα, στην υποστήριξη των μηχανογραφικών Εφαρμογών, στην υποστήριξη της γραμματειακής διεκπεραίωσης. Παρέμεινε λοιπόν η ΔΕΕΕ, στην οποία αποδόθηκε ο ρόλος της «Ομάδας Κρούσης» (κατά Διοικητή), άποψη που ενισχύεται περισσότερο από το γεγονός ότι είναι η πρώτη διεύθυνση στην οποία προκηρύχθηκαν 12 θέσεις με πολύ αυξημένα προσόντα. Η ανάληψη των καθηκόντων από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση καθόλου δεν συνάδει με τους στόχους της πρόσφατης αναδιοργάνωσης, που μόνο αύξηση στη γραφειοκρατία, δυσλειτουργία και τελικά μείωση της αποτελεσματικότητας στο έργο έχει επιφέρει. Οι ανάγκες για επιμόρφωση είναι ανυπέρβλητες, ενώ Τμήματα, όπως των Ιδρυμάτων Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που αναγκαστικά και λόγω του αντικειμένου τους χρειάζονται υποστήριξη νομική, θεσμική, πληροφορική, καθώς και ομαλή συνεργασία με άλλες Υπηρεσιακές Μονάδες σε διαφορετικές Διευθύνσεις της Τράπεζας, ελάχιστη μέριμνα έχει ληφθεί. Παρά ταύτα ωστόσο, η επιμόρφωση και η ενημέρωση δείχνει να γίνεται και πάλι με κριτήρια «ρουσφετιού» και άνισης μεταχείρισης.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η συμμετοχή του ΣΕΠΤΕ στη διαδικασία των προσλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, με το ρόλο του εργατικού ελέγχου, θεωρείται δεδομένη. Θα μπορούσε να απέχει ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού, του οποίου τα περισσότερα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, από μια τέτοια διαδικασία; ¶λλωστε, υπάρχουν μέλη μας που όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία διαθέτουν, έτσι ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στο βέλτιστο αποτέλεσμα.
Συνάδελφοι,
΅Επειδή ο ΣΕΠΤΕ δεν έχει υποβάλει ακόμη το υπόμνημά του προς τη Διοίκηση, όπου θα προτείνει διαδικασίες με βάση τη δημοκρατία (εφαρμογή των νόμων, ισότητα, δικαιοσύνη) και με στόχο την καλύτερη Οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, σας καλούμε για μία ακόμη φορά να υποβάλετε και τις δικές σας προτάσεις προκειμένου να τις συμπεριλάβουμε.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ