ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,Πραγματοποιήθηκε στις 2.10.2006 η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Διευθυντή Διοικητικού κ. Μιχ. Σαράφη στην οποία τέθηκαν όλα τα θέματα της τρέχουσας συνδικαλιστικής επικαιρότητας που μας απασχολούν. Συνοπτικά διευκρινίστηκαν τα εξής:1. ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ
Ο κ. Διευθυντής μας εδήλωσε ότι αρχές Νοεμβρίου του 2006 θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα των συναδέλφων που προάγονται μέχρι και το βαθμό του Εντεταλμένου Τμηματάρχη Προϊσταμένου όπου θα συμπεριληφθούν και οι συνάδελφοι με valeur 1.10.2006.Ο Σύλλογός μας έχει προτείνει ένα αξιοκρατικό σύστημα προαγωγών με την εφαρμογή ενός συστήματος μοριοδότησης ανα προσόν (ουσιαστικό ή τυπικό) , κοινοποίηση της λίστας των κρινομένων κλπ. προκειμένου οι κρινόμενοι να μην εξαρτώνται άμεσα μόνο από την κρίση του εκάστοτε Διευθυντή της υπηρεσιακής μονάδος που ανήκουν.2. KΑΘΙΕΡΩΣΗ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Επειδή το υπάρχον σύστημα αδυνατεί να αναγνωρίσει την προσφορά του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στο παραγόμενο έργο και επειδή η Τράπεζα στο εξής θα στηρίζεται στην προσφορά και τις γνώσεις του, αυτό μπορεί να διορθωθεί με την καθιέρωση νέου μισθολογίου-βαθμολογίου και κυρίως με την ανάγκη σύνδεσης της παραγωγικότητας με τις αποδοχές.
Ο κ. Διευθυντής τόνισε ότι το θέμα έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον κ. Διοικητή από τότε που αυτό επισημάνθηκε στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων από την Πρόεδρο του ΣΕΠΤΕ και μας απάντησε ότι θα συζητηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης. (κατά το μήνα Ιανουάριο του 2007).
Το Δ.Σ. επειδή θεωρεί ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Τραπέζης γιατί θα βοηθήσει να λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος της θέση που της αξίζει στην Ελληνική Τραπεζική Αγορά με την παραγωγή γνώσης και έρευνας, θα επανέλθει αναλυτικότερα με νεώτερη ανακοίνωση όπου θα αναφέρεται ολοκληρωμένα πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Τεκμηριωμένη πρόταση έχει ήδη σταλεί προς τη Διοίκηση.3.ANAΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Ο Σύλλογός μας επεσήμανε ότι η Διοίκηση πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα προς την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό, να επανεξετάσει την οργανωτική δομή της Τραπέζης και να λάβει άμεσα αποφάσεις ώστε με ένα νέο ευέλικτο σχήμα να δώσει κίνητρα (οικονομικά και ηθικά) στο προσωπικό να προφέρει ακόμη περισσότερο και να ανεβάσει το κύρος και την αξιοπιστία της Τραπέζης.
‘Οπως διαπιστώνουμε το μείζον ζήτημα της αναδιοργάνωσης όπως και όλα τα θέματα εκσυγχρονισμού της Τραπέζης έχουν τελματώσει με ευθύνη των εμπλεκομένων μερών και υπάρχει αδυναμία και αδράνεια στην παρούσα φάση.
Λύσεις όμως υπάρχουν. Η Διοίκηση μπορεί κάλλιστα να θέσει την πρότασή της για το θέμα της Αναδιοργάνωσης σε καθολική ψηφοφορία για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι για το μέλλον τους και να μην έχει κανείς την ευθύνη για όποιες αποφάσεις ληφθούν. ‘Ετσι θα ληφθούν αποφάσεις από όλους τους εργαζομένους με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες .
‘Ενα είναι σίγουρο: O Σύλλογός μας δεν αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια για την αναδιοργάνωση.

Η Διοίκηση έθεσε και πάλι το θέμα των μειωμένων εργασιών , πρόβλημα που υπάρχει σε μερικές υπηρεσιακές μονάδες της Τραπέζης. Γι’αυτό βέβαια δεν ευθύνονται οι συνάδελφοι που καλούνται να πληρώσουν το τίμημα αλλά οι εκάστοτε Διοικήσεις, που δεν μερίμνησαν για τη σωστή οργάνωση των υπαρχουσών εργασιών αλλά και τη θέσπιση νέων όπως απαιτεί πλέον η αγορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι διεθνείς συνθήκες. Η θέση είναι ότι για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία της Τραπέζης δεν πρέπει να υπάρχει συγκέντρωση πολλών αντικειμένων σε μία μόνο Διεύθυνση αλλά σκόπιμο είναι τα νέα αντικείμενα να οργανωθούν άμεσα σε νέες Διευθύνσεις.
Το νέο εξειδικευμένο προσωπικό θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί για να μην καταφεύγει η Τράπεζα σε εξωτερικούς συμβούλους που θα αναλαμβάνουν αυτά τα projects , με αποτέλεσμα να πληρώνει τεράστια ποσά ενώ αυτά μπορούν να γίνουν από τους νέους συναδέλφους. Δυστυχώς τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στην Τράπεζα. Στο Τμήμα Στατικού Λογισμού ενώ υπήρχαν συνάδελφοι που είχαν τις γνώσεις και την εμπειρία για να οργανώσουν το νέο πληροφοριακό σύστημα που εφήρμοσε η Τράπεζα δεν αξιοποιήθηκαν αλλά προτίμησαν να προσλάβουν συμβούλους με τεράστιες αμοιβές . Οι αμοιβές αυτών των συμβούλων αυξάνουν τα έξοδα διαχείρισης της Τραπέζης με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για να δοθούν οι ανάλογες αυξήσεις ή ακόμη και bonus στο μόνιμο προσωπικό της και κυρίως στους νέους επιστήμονες οι οποίοι αμείβονται ισχνά.
‘Ολα τα παραπάνω πρέπει να καθορισθούν σε ένα κανονισμό, τον οποίο μπορεί να καταρτίσει το ήδη υπάρχον επιστημονικό προσωπικό, έτσι ώστε η Τράπεζα να αποκτήσει το status που της ανήκει στην τραπεζική αγορά. Oι θέσεις του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού να αυξηθούν και να αλλάξει σιγά σιγά η φυσιογνωμία της Τραπέζης της Ελλάδος. Δηλαδή να ξεπεράσουμε το χαρακτήρα του απολιθωμένου γραφειοκρατικού οργανισμού και να φθάσουμε στο επίπεδο ενός καλού επιστημονικού ιδρύματος που θα παράγει γνώση μέσα από έρευνα αλλά και θα παρέχει υπηρεσίες επιπέδου στο κοινωνικό σύνολο σε αποδεκτό κόστος.

Καλείται λοιπόν η Διοίκηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτά γιατί λύσεις υπάρχουν και πρώτος ο Σύλλογός μας τις έχει μελετήσει και τις έχει προτείνει .
Εαν λοιπόν η Διοίκηση ενδιαφέρεται για την πραγμάτωση των στόχων – προτεραιοτήτων της καλείται να επιλέξει την μοναδική λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να θέσει την πρότασή της για την αναδιοργάνωση σε καθολική ψηφοφορία όπως αναφέραμε ανωτέρω αφού ενημερωθεί το προσωπικό.
Επίσης το Δ.Σ. επεσήμανε ότι ο Σύλλογός μας θα είναι αρωγός στη διαδικασία εξορθολογισμού της Τραπέζης και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια από τη μεριά του για να βοηθήσει τη Διοίκηση.

4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ, ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ
Προτείναμε τη θεσμοθέτηση της παροχής του επομένου βαθμού προς τους συναδέλφους που αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης,όπως έχει ήδη έχει γίνει σε άλλες Τράπεζες, ώστε να εξαλειφθούν οι προσφυγές των συναδέλφων στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση βαθμού. Επίσης προτείναμε τη θεσμοθέτηση της χορήγησης οικονομικής προαγωγής στους συναδέλφους που δεν προάγονται λόγω ελλείψεως οργανικών θέσεων ώστε να υπάρξει εισοδηματική δικαιοσύνη σε όλους.
Συνάδελφος συνδικαλιστής που προσφάτως έλαβε οικονομική προαγωγή κατ’ εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. του 1997 φέρεται να έχει δηλώσει ότι ΠΟΤΕ δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα στη Διοίκηση αλλά έλαβε την προαγωγή δίχως υποβολή εκ μέρους του αιτήματος.
Εάν όντως έτσι συμβαίνει φαίνεται συνάδελφοι ότι έχουμε κερδίσει όλοι μας το δικαίωμα αυτό επειδή παρεσχέθη δίχως σχετικό αίτημα πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση της εφαρμογής της ανωτέρω Σ.Σ.Ε.. Εάν ο εν λόγω συνδικαλιστής παρά τα λεγόμενά του, έχει υποβάλει σχετικό αίτημα και αποκρύπτει το γεγονός, τότε συνάδελφοι βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

5.ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Το χαρτοφυλάκιο των Ασφαλιστικών μας Ταμείων δεν είναι δυνατόν σήμερα να είναι έρμαιο των όποιων πολιτικοσυνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για τα διαφυγόντα κέρδη που υπέστη το Ταμείο Συντάξεων από την μη τήρηση του Κανονισμού του Ταμείου από τους υπευθύνους.

6.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ- ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ
Το Δ. Σ. έθεσε υπόψη της Διοικήσεως και το θέμα της βιωσιμότητας των Ταμείων μας,
Επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα θα ήταν οριστικά διασφαλισμένη εάν αφενός η σχέση συνταξιούχων προς εν ενεργεία υπαλλήλων ήταν αποδεκτή, αφετέρου εάν τα Ταμεία μας δεν είχαν τόσο υψηλές εκροές προς ορισμένες κατηγορίες αποχωρούντων υψηλόβαθμων υπαλλήλων, συμβούλων κλπ..Οι κατηγορίες αυτές κατατρώγουν ανισομερώς τα αποθεματικά των διαφόρων ταμείων μας δίχως να τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας . Το οθωμανικό αυτό σύστημα πρέπει κάποτε να εκλείψει και αυτό είναι πολύ απλό όταν εφαρμοσθεί η αρχή της ανταποδοτικότητος.
Συνάδελφοι, εάν συμφωνείτε με τα ως άνω και εάν οι δημοκρατικές διαδικασίες, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη αποτελούν για εσάς αρχές, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να εγγραφείτε στο Σ.Ε.Π.Τ.Ε. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για ενδοιασμούς πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. Ο Σύλλογός μας συνεχώς προτείνει τις λύσεις για να ανεβάσει το κύρος και την αξιοπιστία της Τραπέζης προς την Ελληνική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση γι’αυτό έχετε υποχρέωση να τον ενισχύσετε για να τις εφαρμόσει.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π.Τ.Ε.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Α. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΤ. ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΝΙΚ. ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου : Kατά την ημέρα της εκτύπωσης της ανακοίνωσης έγιναν γνωστές οι προτάσεις της Διοικήσεως για την αναδιοργάνωση. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση του Συλλόγου για το θέμα αυτό.








 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio