ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«
»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟ 12

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ    Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Ο Υ   Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Υ 
     Τ Ρ Α Π Ε Ζ Η Σ   Τ Η Σ   Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ  

Μέλος Ο.Τ.Ο.Ε. - Ε.Κ.Α.
Ελευθερίου Βενιζέλου 21, 102 50 Αθήνα, τηλ. 32 03 132, fax 32 30 963
Δ/νση στο διαδίκτυο: www.SEPTE.GR

                                                                                                Αθήνα, 20.11.2008
ANAKOINΩΣΗ No 12
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας, μετά την διαβεβαίωση του Διευθυντή Διοικητικού ότι δεν υπεγράφη καμμιά συμφωνία για το θέμα του συστήματος ελέγχου εισόδου - εξόδου των εργαζομένων  στην Τράπεζά μας και μετά από καταγγελίες  μελών του, προκειμένου να τα προστατεύσει, υπέβαλε, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των μελών του ΔΣ, τα πιο κάτω ερωτήματα στην Αρχή  Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

  1. H Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να λάβει άδεια από την αρχή  για την λειτουργία του συστήματος access control, δηλαδή τη λειτουργία καρτών εισόδου-εξόδου του προσωπικού;
  2. Επιτρέπεται η ηλεκτρονική φωτογράφιση όλου του προσωπικού και η χρήση των φωτογραφιών στις ανωτέρω κάρτες για την αναγνώριση των κατόχων, χωρίς την άδεια της Αρχής σας;
  3. Μπορεί το προσωπικό να αρνηθεί τη χρήση και λειτουργία των καρτών σε περίπτωση που δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες από την Τράπεζα;

Η Αρχή απάντησε στο Συλλογό μας στις 10.11.2008 με το υπ’αριθμ. Γ/ΕΞ/5234/10.11.2008 έγγραφό της, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στην Τράπεζα. 
Παραπέμπει στον Ν. 2472/1997, και την αντίστοιχη Οδηγία της Αρχής 115/2001, που αναρτώνται και στην ιστοσελίδα www.dpa.gr, επιλέγοντας Νομοθεσία- Προσωπικά Δεδομένα-Οδηγίες της ΑΠΔΠΝ, σύμφωνα με τα οποία:
1. Η Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων επιτρέπεται αποκλειστικά για σκοπούς που συνδέονται άμεσα με τη σχέση απασχόλησης και εφ’όσον είναι αναγκαία για την εκπλήρωση των εκατέρωθεν υποχρεώσεων που θεμελιώνονται σε αυτή τη σχέση, είτε αυτές πηγάζουν από το νόμο είτε από τη σύμβαση (Κεφ. Γ’, παρ.2 της Οδηγίας σε συνδυασμό με το Κεφ. Β’ της ίδιας, όπου ορίζεται μεταξύ άλλων και η έννοια των σκοπών επεξεργασίας που σχετίζονται με τη σχέση απασχόλησης).
           2.Οι σκοποί της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων,  δηλαδή τα στοιχεία που φέρει η κάρτα (ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου και φωτογραφία) πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστοί στους εργαζόμενους και κατανοητοί από αυτούς (Κεφ.Γ’ παρ.3 της Οδηγίας). Δυστυχώς,  οι σκοποί δεν  διευκρινίζονται στην σχετική Εγκύκλιο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο εργαζόμενος εαν η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προκύπτουν από τη χρήση ηλεκτρονικών ή άλλων καρτών για τον έλεγχο της πρόσβασης στο χώρο εργασίας, γεγονός που απαγορεύει η Οδηγία (Κεφ. Ε’ παρ.2).
           3.Οι εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων πρέπει να ενημερώνονται και να διατυπώνουν γνώμη πριν από την εισαγωγή μεθόδων ελέγχου και παρακολούθησης αυτών (Κεφ. Ε’ παρ.8 της Οδηγίας  σε συνδυασμό με το Κεφ. Β’ της ίδιας όπου ορίζεται μεταξύ άλλων τι νοείται ιδίως ως έλεγχος και παρακολούθηση των εργαζομένων). Στο  σημείο αυτό, αξίζει  να αναφερθεί και το άρθρο 17 της Σ.Σ.Ε. του 1989, το οποίο προβλέπει ότι η εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου σε ευαίσθητους χώρους της Τράπεζας θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την ασφάλεια των περιουσιακών της στοιχείων και των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, και ότι αυτό κατοχυρώνεται με ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας μεταξύ Συλλόγων Προσωπικού και Διοικήσεων Τραπεζών.
4.Τέλος, στο Κεφ. Η’ της ως άνω οδηγίας της Αρχής αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων ως υποκειμένων των δεδομένων (δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης, αντίρρησης και δικαστικής προστασίας)
           5.Με βάση την Εγκύκλιο και τα ανωτέρω, η καθιέρωση χρήσης κάρτας εισόδου-εξόδου του προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος φαίνεται να έχει ως σκοπό, τόσο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της Τραπέζης, όσο και τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου από τους εργαζομένους.
Επειδή :
Α)στην ως άνω Εγκύκλιο της τραπέζης δεν αναφέρονται επαρκή στοιχεία σχετικά με την εν λόγω επεξεργασία (π.χ. χρόνος τήρησης των δεδομένων, ή εάν αυτά θα χρησιμοποιούνται ή όχι και για σκοπούς αξιολόγησης και παρακολούθησης των εργαζομένων, ή αν θα υπάρξει αυτοματοποιημένη επεξεργασία και ποια θα είναι η λογική της),
Β) δεν μας έχει γίνει γνωστό το είδος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο εν λόγω σύστημα,
Οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν από την Τράπεζα (ως υπεύθυνη επεξεργασίας είναι υποχρεωμένη να τους τα χορηγήσει)  περισσότερα στοιχεία ασκώντας το δικαίωμα πρόσβασης (άρθρο 12 του Ν.2472 σε συνδυασμό με Κεφ.Η’ παρ. 2 υπ’αρ. 115/2001 Οδηγίας της Αρχής).
 Με αυτή μας την ανακοίνωση, ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους που αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν, ότι τώρα μπορούν να το ζητήσουν.. Η Τράπεζα δεν υποχρεούται να λάβει άδεια, παρά μόνον αν πρόκειται για επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν. 2472/1997. Στην υπό εξέταση περίπτωση, δεν φαίνεται κατ’αρχήν να γίνεται επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, αυτό όμως μπορεί να διαπιστωθεί με ασφάλεια μόνον, εφόσον ενημερωθούμε πληρέστερα από την Διοίκηση, σχετικά με τους στόχους της αλλαγής στο σύστημα ελέγχου εισόδου-εξόδου, καθώς και τις διαδικασίες που τυχόν επιβάλλονται από αυτήν.
Τέλος, καλούνται τα μέλη του Συλλόγου που έχουν οποιοδήποτε προβληματισμό και επιθυμούν να ενημερωθούν εκτενέστερα, να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο








 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 43
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 38
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2020

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2017

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 52
Αθήνα, Δεκέμβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 50
Αθήνα, Οκτώβρης 2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 45
Αθήνα, 23.07.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 35
Αθήνα, 14.02.2014

(περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 33
Αθήνα, 28.01.2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΠΑΓΩΝΗ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 28
Αθήνα, 23.9.2013

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ) (περισσότερα…)

ANAKOINΩΣΗ No 26
Αθήνα, 18.06.2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «σ.υ.τ.ε.» (περισσότερα…)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2024

(περισσότερα…)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ No 2 (περισσότερα…)

| | | |
Copyright © 2006 -
All rights reserved. Design & hosting by
e-emporio